Jak jinak vzdát hold ročnímu období, než jídlem. Podzim je pro tento účel velmi vhodný, protože právě na podzim dozrává a sklízí se spousta pochoutek. Například dýně. Chladnější počasí také láká k použití koření. A v neposlední řadě, podzimní barvy vypadají na talíři naprosto skvostně. Dnešní recept má od každého něco: dýni, koření i nádhernou barvu podzimního slunce a vůni babího léta. S dobrým čajem a za zvuků Vivaldiho Podzimu se báječně vychutnává tento
Dýňový chlebíček s kokosem a kořením300g dýně (hokaido, máslová), na kostky
trocha olivového oleje
50g změklého másla
150g hnědého cukru
1 vejce
250g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky od každého koření: skořice, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek
25g kokosu (může být i víc, když ubereme mouku)
1. Dýni dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, promícháme a pečeme asi 30 minut na 200°C. Když je dýně krásně měkká, vyndáme ji z trouby a necháme úplně vychladnout.
2. V mixéru umixujeme máslo s cukrem (ano, je to trochu nepoměr, tak můžeme začít jen s částí cukru a zbytek přidat až s dalšími ingrediencemi), pak zašleháme vejce se lžící mouky.
3. Přidáme vychladlou pečenou dýni a rozmixujeme dohladka.
4. Nakonec vmícháme mouku, kokos, prášek do pečiva, sodu a koření. Kromě kokosu to všechno klidně můžeme zašlehat v mixéru, ale kokos už jenom zamícháme, nemixujeme. Těsto se může zdát poněkud tužší, ale tak je to správně.
5. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy, zarovnáme a pečeme při 180°C asi 40 minut.
6. Vychladlý chlebíček zlehka poprášíme moučkovým cukrem s trochou skořice.
No comments:
Post a Comment