Sunday, October 19, 2014

Tento způsob podzimu zdá se mi velmi šťastným!

Jak jinak vzdát hold ročnímu období, než jídlem. Podzim je pro tento účel velmi vhodný, protože právě na podzim dozrává a sklízí se spousta pochoutek. Například dýně. Chladnější počasí také láká k použití koření. A v neposlední řadě, podzimní barvy vypadají na talíři naprosto skvostně. Dnešní recept má od každého něco: dýni, koření i nádhernou barvu podzimního slunce a vůni babího léta. S dobrým čajem a za zvuků Vivaldiho Podzimu se báječně vychutnává tento
Dýňový chlebíček s kokosem a kořením
300g dýně (hokaido, máslová), na kostky
trocha olivového oleje
50g změklého másla
150g hnědého cukru
1 vejce
250g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky od každého koření: skořice, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek
25g kokosu (může být i víc, když ubereme mouku)

1. Dýni dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, promícháme a pečeme asi 30 minut na 200°C. Když je dýně krásně měkká, vyndáme ji z trouby a necháme úplně vychladnout.
2. V mixéru umixujeme máslo s cukrem (ano, je to trochu nepoměr, tak můžeme začít jen s částí cukru a zbytek přidat až s dalšími ingrediencemi), pak zašleháme vejce se lžící mouky. 
3. Přidáme vychladlou pečenou dýni a rozmixujeme dohladka.
4. Nakonec vmícháme mouku, kokos, prášek do pečiva, sodu a koření. Kromě kokosu to všechno klidně můžeme zašlehat v mixéru, ale kokos už jenom zamícháme, nemixujeme. Těsto se může zdát poněkud tužší, ale tak je to správně.
5. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy, zarovnáme a pečeme při 180°C asi 40 minut.
6. Vychladlý chlebíček zlehka poprášíme moučkovým cukrem s trochou skořice.


No comments:

Post a Comment