Své tradiční mince pies jedí Britové hlavně před Vánoci a o Vánocích, na Nový rok už bývají všechny snězené. Česká lidová moudrost však praví, že jak na Nový rok, tak po celý rok, a proto jsem pečení těchto koláčků nechala až na prvního ledna - abych si tak zajistila jejich celoroční přísun. Náplň mincemeat seženete třeba v Marks & Spencer, ale můžete si jednoduše vyrobit vlastní. Prostě smícháte sušené ovoce (většinou převažují různé druhy rozinek, často se objevují meruňky a brusinky, ale můžete použít třeba i fíky a datle nebo kandovaný zázvor; větší ovoce nakrájejte na velikost rozinek), kandovanou pomerančovou a citronovou kůru (přidat můžete také sušenou nebo čerstvou, ostrouhat můžete i mandarinku), jedno nebo dvě nahrubo nastrouhaná jablka, můžete přihodit i hrst sekaných mandlí. Nejdůležitější je ale spousta koření: skořice, hřebíček, zázvor, muškátový květ a klidně i trocha nového koření. Pak už jenom podle chuti přisladíte (ideálně tmavým muscovado cukrem), přilijete citronovou a/nebo pomerančovou šťávu a kapku alkoholu (koňak, portské, může být i rum) a přidáte kus másla, které to všechno hezky obalí. (Opravdoví drsňáci tam místo másla nastrouhají lůj, jak si žádá tradice.) A pak dusíte tak půl hodiny, až jsou jablka rozvařená, tekutina odpařená, ovoce nasáklé a všechno to drží hezky pohromadě, necháte to vychladnout a ideálně alespoň přes noc uležet. A druhý den už může vyrábět
(na 24 středně velkých koláčků)
375g hladké mouky
250g změklého másla
125g cukru + trocha na posypání
1 vejce (může být, ale nemusí)
trocha studené vody
mincemeat na náplň
1. Vypracujeme těsto a necháme asi půl hodiny vychladit v lednici.
2. Předehřejeme troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
3. Rozválíme těsto na 3-4mm a vykrajujeme kolečka - většími vyložíme důlky ve formě na muffiny, menší si necháme na přikrytí. Místo vrchních koleček můžeme vykrájet hvězdičky.
4. Koláčky naplníme. Náplň pořádně upěchujeme, ale nezarovnáváme - uprostřed by měla být trochu vyklenutá a po obvodu by měl vykukovat malý okraj těsta. Navrch položíme kolečko/hvězdičku a důkladně spojíme s okrajem spodního těsta.
5. Posypeme trochu cukrem a pečeme 15-20 minut dozlatova. Podáváme nejlépe ještě teplé, poprášené moučkovým cukrem. Tradičním doplňkem je máslový krém s brandy nebo se do rozpůlených koláčků nalije vysokoprocentní smetana.
No comments:
Post a Comment