Wednesday, August 27, 2014

Dort svatého Citróna

S citronovou polevou a spirálkami citronové kůry
Nedávno jsem na mých oblíbených stránkách www.bbc.co.uk/food hledala recept na nějaký zajímavý dort, ve kterém by figurovaly mandarinky. Stránky jsou naštěstí na podobné náročné požadavky velmi dobře připraveny, a tak stačilo párkrát klinkout a už jsem mohla pročítat nabízené recepty. Jeden z nich mě naprosto uchvátil, jmenuje se St. Clement's Cake, tedy dort svatého Klementa. Několik věcí na něm zaujme hned na první pohled: není v něm žádná mouka, nedává se do něj žádný tuk, zato ale jsou v něm celé mandarinky, uvařené a se vším všudy rozmixované. Na druhý "pohled" zaujme, že je dort krásně sťavnatý, skrz naskrz mandarinkový a má velmi příjemnou texturu (skoro jako mrkvový dort v Lehké hlavě). A když  mandarinky zrovna nejsou v sezóně, dají se použít i jiné citrusy (a možná i jiné ovoce, nebo dokonce i zelenina jako třeba ta mrkev). Dnes jsem tedy upekla dort sv. Citróna jako poděkování tomuto známému světci, že zažehnal ta letošní hrozná vedra a konečně nám dopřává příjemné teploty, ve kterých se dá normálně fungovat. Svatý Citrón budiž pochválen!

St. Clement's Cake
375g klementýnek (4-5 kusů)
6 vajec
225g cukru
250g mletých mandlí
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

1. Mandarinky důkladně omyjeme a vydrbeme kartáčkem, ale opatrně, aby se kůra neporušila. V hrnci zalijeme vodou, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 2 hodiny, doléváme vodu, pokud je třeba. Přitom vychutnáváme nádhernou mandarinkovou vůni, která se po chvíli začne z hrnce linout a prostoupí celým bytem.
2. Když jsou mandarinky uvařené, necháme je vychladnout, pak je rozkrojíme, odstraníme případné pecky a rozmixujeme.
3. Vejce utřeme s cukrem, přidáme mandarinky a ostatní ingredience a dobře zamícháme. Nebo můžeme vše postupně přidávat do mixéru k mandarinkám.
4. Nalijeme do dortové formy o průměru 21cm a pečeme 40 minut při 190°C. Pak dort přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut.
5. Hotový dort můžeme přelít mandarinkovým sirupem: svaříme šťávu ze dvou klementýnek, 50g cukru, lžíci pomerančové marmelády (bez nakrájené kůry - v M&S mají moc dobrou ze sevillských hořkých pomerančů)  a necháme bublat 3-4 minuty, až sirup zhoustne.

No comments:

Post a Comment