Saturday, March 15, 2014

Na zázvorové vlně


 
Mám zázvorové období. Zázvor strkam do všeho: od sladkého pečení, přes čaje, polívky až k hlavním chodům. Nepostradatelný je v mých karí variacích a v mrkvovém dortu. Ale za svůj zázvorový majstrštyk považuju až vepřovou panenku na zázvoru, medu a pepři. Od nakrojení kořene po finální servírování není potřeba víc než 20 minut, proto ji někdy dělávám i k všednodenní večeři. Ale jsem si jistá, že odpovídá i představě dobrého víkendového obědu.

Panenka na zázvoru, medu a pepři
Pro 2 (lidi):
půl vepřové panenky
cibule, trocha oleje
2 dcl bílého vína
kus zázvoru asi jako palec
nakládaný zelený pepř
lžíce medu
sůl, pepř.

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji osmažte. Klidně do tmavohněda. Odhrňte ji ke straně pánve a osmažte plátky nasolené a napepřené panenky.
2. K masu přihoďte nastrouhaný zázvor a lžíci medu. Med na pánvi rychle karamelizuje. Vše zalejte 2 dcl bílého vína a nechte provařit. Přihoďte lžíci kuliček zeleného nakládaného pepře. Nechte omáčku mírně zredukovat, aby chuť zesílila.
3. Podle vlastní preference dosolte a dopepřete. Výborné s pečenými brambory nebo s rýží.

1 comment:

  1. Pane jo! Už i ten zázvor s medem by byl vynikající, ale s nakládaným zeleným pepřem to je další level. A zázvorová vlna - to už je skoro tsunami ;-)

    ReplyDelete