Matematici a slabší povahy při té představě možná upadají do mdlob, ale mlsné opice taková nezvyklá kulinářská rovnice jistě zaujme. Rovnice v nadpisu je, pochopitelně, značně zjednodušená - detailní postup řešení je uveden níže. Cuketový dortík s římským kmínem si můžeme užít v celé padádě (tedy s jablečným tvarohovým krémem a karamelizovanými ovesnými vločkami) i jen tak nasucho, třeba s uzeným (čajem Lapsang Souchong). Na první pokus je asi potřeba jistá dávka zvědavosti, ale zvědavost - navzdory obecně rozšířenému názoru - žádnou kočku (ani mlsnou opici) nezabila. A pan Schrödinger by jistěl došel k neméně zajímavým výsledkům, kdyby se ve svých myšlenkových (i praktických) experimentech namísto koček s jedem v krabici býval věnoval dortům s kmínem v troubě.
Cuketový dortík s římským kmínem
Na korpus:
200g celozrnné špaldové mouky
300g cukety, nastrouhané a osušené papírovou utěrkou
120g třtinového cukru
100g změklého másla
3 vejce
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky celého římského kmínu
špetka soli
Na krém:
300g tvarohu (nebo sýra podobného typu)
3-4 jablka výraznější chuti. nastrouhaná najemno
2 lžíce cukru
50g másla (chceme-li)
Na posypání:
2 hrsti ovesných vloček
1 hrst cukru
1. Předehřejeme troubu na 190°C a vymastíme nebo vyložíme papírem dvě kulaté dortové formy o průměru 20cm.
2. Na pánvi na mírném plameni 2-3 minuty pražíme kmín, až se krásně rozvoní. Zlehka rozdrtíme v hmoždíři.
3. Máslo třeme s cukrem, pak po jednom přidáváme vejce (s posledním přidáme trochu mouky).
4. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, kmínem a cuketou a vmícháme k máslu.
(Nebo můžeme všechny suroviny kromě cukety smíchat v robotu a cuketu tam nakonec vmíchat ručně.)
5. Těsto rozdělíme do forem, zarovnáme a dáme do vyhřáté trouby.
6. V časovém intervalu mezi 25. a 30. minutou pečení jsou dorty zároveň upečené a neupečené. Skutečný stav lze zjistit až po otevření dvířek trouby a provedení špejlového testu.
7. Jablka s cukrem a trochou vody nebo jablečného džusu dusíme, dokud se všechna přebytečná tekutina neodpaří. Pak vmícháme případné máslo, rozmixujeme a po vychladnutí smícháme s tvarohem. Obojí by mělo mít zhruba stejnou teplotu.
8. Na pánvi lehce opražíme ovesné vločky, zasypeme cukrem a necháme jej rozpustit a zkaramelizovat. Pak vločky v karamelu rozhrneme na pečicí papír a necháme ztuhnout.
9. Když korpusy vychladnou, rozetřeme na každý z nich polovinu jablečného krému, položíme je na sebe a posypeme zkaramelizovanými ovesnými vločkami. Dort necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.
10. Výsledek vám bude nebo nebude chutnat. Pravdu ale nezjistíte, dokud to nevyzkoušíte.
No comments:
Post a Comment