Saturday, October 31, 2015

Halloweenské dlabání dýně

V některých zemích je tradicí, že se o Halloweenu dlabou dýně. To je velmi sympatická tradice. Mlsné opice totiž dýně dlabou velmi rády, jak dokládá třeba dříve uvedený recept na dýňový chlebíček, takže představa, že se této činnosti věnuje celý den, vypadá nadmíru lákavě! Dává nám to příležitost užít si dýni v nejrůznějších podobách a prozkoumat tak její ohromný potenciál. Dýni můžeme dlabat v polévce, v risottu, v salátu, v čatní, ve zmrzlině, v koláči, v dortu, v bábovce, v cheesecaku... fantazii se meze nekladou. Pro letošní halloweenské dýňové hody jsem zvolila bramborové rohlíčky s tofu a dýňovým čatní, dýňovou bábovku s římským kmínem a dýňovo-zázvorový cheesecake.



Bramborové rohlíčky s tofu a dýňovým čatní
Když jsem byla malá, tyhle rohlíčky (plněné uzeným masem) se doma vyskytovaly docela často. Vždycky se zničehonic objevlily na modrém skleněném tácku po tetě a pak zase rychle zmizely, zbyl po nich jen ten tácek a na něm (někdy i kolem něj) pár zrníček máku. Postupem času se však zjevovaly čím dál tím méně, teď už vlastně skoro vůbec. Proto jsem si řekla, že se je pokusím vykouzlit sama. Uvádím zde původní recept, ale časem ho nejspíš ještě trochu doladím. Místo normální hladké mouky jsem použila pohankovou. Zjistila jsem totiž, že když se do bramborového těsta dá bezlepková mouka, tak se sice trošku více trhá (nic hrozného), ale zato neřídne, což je opravdu velká výhoda, obzvlášť když - jako já - ještě nemáte úplně zvládnutou rohlíčkovou techniku.

na 24 rohlíčků:
400g vařených brambor
300g hladké mouky
150g másla
špetka soli
náplň podle gusta
vejce na potření
mák nebo něco jiného na posyp

1. Předehřejeme troubu na 175°C.
2. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme změklé máslo, mouku a sůl a vypracujeme těsto.
3. Rozdělíme těsto na tři části a z každé vyválíme přibližně kruhovou placku asi 3mm silnou. Tu rozdělíme na 8 částí, na každou dáme hromádku náplně, zatočíme, zakroutíme rohy a dáme na plech.
4. Rohlíčky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, nebo třeba nasekanými dýňovými semínky. 
5. Pečeme dozlatova. 


Dýňová bábovka s římským kmínem
Viz recept na cuketový dortík s římským kmínem, jenom místo cukety použijeme dýni. Malou bábovičku o průmětu 12cm jsem upekla z třetiny uvedeného množství ingrediencí.






Dýňovo-zázvorový cheesecake
Uvedené množství je na jeden čískejček o průměru asi 10cm. 

na základ:
2 sušenky, např. digestive biscuits (celkem asi 30g)
10-15g másla
1/2 lžičky mletého zázvoru
doprostřed:
120g dýně Hokkaido
kousek másla
lžíce cukru
60g mascarpone nebo jiného měkkého sýra
30g zakysané smetany
60ml šlehačky
lžíce medu
1/2 lžičky mletého zázvoru
kandovaný zázvor dle chuti
navrch třeba:
pár kousků kandovaného zázvoru
kandovaná dýně

1. Dýni nakrájíme na kousky, posypeme cukrem, poklademe kousíčky másla a pečeme při 150°C doměkka. Po vychladnutí rozmixujeme tyčovým mixérem.
2. Sušenky rozdrobíme, smícháme s mletým zázvorem a rozehřátým máslem a namačkáme na dno formy vyložené dvojitou vrstvou potravinové fólie. Dáme do lednice vychladit.
3. Smícháme sýr, zakysanou smetanu, rozmixovanou dýni, med, mletý zázvor a najemno nakrájený kandovaný zázvor. Vše by mělo mít zhruba stejnou teplotu.
4. Šlehačku našleháme a zlehka vmícháme do dýňové směsi. Nalijeme do formy na sušenkový základ a uhladíme. Necháme alespoň 2-3 hodiny vychladit.
5. Dort vyndáme z formy, odstraníme fólii, přeneseme na talíř a nožem zarovnáme okraje. Ozdobíme kousky kandovaného zázvoru.
6. Kandovanou dýni si můžeme vyrobit tak, že kousek dýně oloupeme, proužky slupky nakrájíme na nudličky, pár minut povaříme v cukrovém sirupu, přendáme na pečicí papír, kousky od sebe oddělíme a necháme do druhého dne uschnout.


Pozn.: K přípravě a konzumaci výše uvedených receptů nejsou nezbytně nutné žádné ozdoby s halloweenskou tematikou, dokonce ani pokrývka hlavy ve tvaru dýně.

No comments:

Post a Comment