Friday, March 7, 2014

Kosatec

Modrý kosatec
Jaro cestou v tramvaji
Z mrkve květina 




Dneska jsem cestou domů zahlédla v květinářství kosatce. A jak si tak jeden vezu v tramvaji, na konci toho krásného slunečného, skoro už jarního dne, začal na mě kosatec působit svým kouzlem. To se pak projevilo, když jsem si k večeři vařila špaldové risotto s hlívou, které už jsem dlouho chtěla vyzkoušet. Špaldu mám totiž moc ráda a risotto přímo zbožňuji!


Špaldové risotto s hlívou, tak pro 2 osoby:
200g špaldy, namočené ve studené vodě alespoň pár hodin, ale nejlépe přes noc
150g hlívy ústřičné, nakrájené nadrobno
asi 1l horkého zeleninového vývaru (jistě by se to nezkazilo ani kuřecím nebo hovězím)
sklenka červeného vína
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
pár stroužků česneku, nasekaných najemno
olivový olej, máslo
sůl a pepř na dochucení
strouhaný parmazán

1. V hrnci osmažíme na másle a oleji cibulku, po chvíli přidáme česnek. Následuje hlíva a míchání, dokud se nevydusí všechna voda. Pak přidáme špaldu, případně ještě trochu oleje a dál restujeme, docela zprudka.
2. Zalijeme vínem, až to zasyčí. Zuřivě mícháme, pak ztlumíme plamen.
3. Až se víno odpaří, začneme po sběračkách přilévat vývar. A samozřejmě pořád mícháme a mícháme a když se vývar odpaří, přilijeme další sběračku.
4. Pokračujeme v míchání a zalévání, dokud není špalda měkká. Že je hotová, se prý pozná podle toho, že začne pukat.
5. Nakonec vmícháme parmazán a ještě trochu másla, přiklopíme poklicí a vypnuté necháme chvilku dojít. Je-li třeba, osolíme a opepříme.
6. Podáváme pěkně posypané parmazánem.

Ještě poznámka k vývaru. Setkala jsem se s názorem, že by měl být pouze z masa nebo zeleniny, bez nějakého koření, nedejbože soli. Kdybych byla šefkuchař v restauraci, jistě bych se k tomuto názoru také přikláněla, protože bych si samozřejmě chtěla jídlo dochutit podle svého. Ale když vařím vývar doma, tak je jasné, že poputuje do risotta, a proto nevidím důvod, proč by můj vývar musel být takový puritán. Proto většinou používám v různých proporcích následující ingredience: cibule, česnek, mrkev, celer, kořenová petržel, případně i čerstvá, když je poruce, pár kuliček pepře, nového koření a jalovce a špetka soli. Podle nálady a druhu risotta přidám třeba ještě pórek, kousek zázvoru, větvičku rozmarýnu nebo šalvěje...



No comments:

Post a Comment