Modrý kosatec
Jaro cestou v tramvaji
Z mrkve květina

Špaldové risotto s hlívou, tak pro 2 osoby:
200g špaldy, namočené ve studené vodě alespoň pár hodin, ale nejlépe přes noc
150g hlívy ústřičné, nakrájené nadrobno
asi 1l horkého zeleninového vývaru (jistě by se to nezkazilo ani kuřecím nebo hovězím)
sklenka červeného vína
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
pár stroužků česneku, nasekaných najemno
olivový olej, máslo
sůl a pepř na dochucení
strouhaný parmazán
1. V hrnci osmažíme na másle a oleji cibulku, po chvíli přidáme česnek. Následuje hlíva a míchání, dokud se nevydusí všechna voda. Pak přidáme špaldu, případně ještě trochu oleje a dál restujeme, docela zprudka.
2. Zalijeme vínem, až to zasyčí. Zuřivě mícháme, pak ztlumíme plamen.
3. Až se víno odpaří, začneme po sběračkách přilévat vývar. A samozřejmě pořád mícháme a mícháme a když se vývar odpaří, přilijeme další sběračku.
4. Pokračujeme v míchání a zalévání, dokud není špalda měkká. Že je hotová, se prý pozná podle toho, že začne pukat.
5. Nakonec vmícháme parmazán a ještě trochu másla, přiklopíme poklicí a vypnuté necháme chvilku dojít. Je-li třeba, osolíme a opepříme.
6. Podáváme pěkně posypané parmazánem.

No comments:
Post a Comment