Thursday, March 6, 2014

Teplá večeře



Dnes to mělo být o mrkvovém dortu. Bohužel padl za vlast dřív, než se stihnul nafotit. A to jsem ho prosím pěkně pekla dvakrát. Tahle nemilá eskapáda by ovšem mohla být jeho dobrým doporučením do nějakého z příštích příspěvků. Takže dneska polívka.

Začněme lekcí z předmanželské přípravy. Základní povinností dobré ženy je pravidelná příprava teplé večeře. Všechny mlsné i další opice se mnou jistě  bez připomínek souhlasí. Muži mají na teplou večeři právo – stejně jako na vyžehlené komínky čistého prádla, vytřenou podlahu, přebalené dítě a příjemnou a usměvavou  ženu, která s vlahým pohledem svému  muži večerní pokrm naservíruje! A to v botách na podpatku.

Asi nějak... takhle?

 
Ideální inspirací pro všedně-nevšední teplou večeři je polévka v asijském stylu. Do vyšších pater kulinářského nebe ji posouvá zelené navrch. My - milovníci vůně zašlého hadříku na nádobí - si dopřejeme hrst koriandru - někteří členové mé domácnosti zarputile tvrdí, že hadr na nádobí a lístky koriandru jsou rodní bratři po vůni. Dalšími možnostmi jsou jarní cibulka s nasekanou mátou. Něhu můžete vyjádřit s pomocí máslového avokáda nakrájeného na tenké plátky a vřelost citu množstvím najemno nasekané chilli papričky. Zdánlivě banální asijská polévka se tak stane přiléhavou metaforou vašeho šťastného vztahu. 
 

 Jak na to?
Ingredience
1 menší cibule
kousek zázvoru
česnek
kousek masa (kuřecí nebo vepřové)
zelenina co dům dal (paprika, zelené lusky, mrkev...)
bezvaječné nudle (klidně mohou být i rýžové)
sůl, trocha chilli

na posyp: jarní cibulka, máta nebo koriandr, avokádo

1. Udělejte zíklad z osmažené cibule, česneku a zázvoru.
2. Přihoďte nadrobno nakrájené maso, orestujte. Po chvíli vsypte nakrájenou zeleninu. Minutku smažte.
3. Zalejte půl litrem vody a nechte 5 minut provařit.
4. Zvlášť si uvařte těstoviny. Nandejte každému porci nudlí a zalijte ji polévkou.
5. Vedle polévky podávejte talířek s nasekanými zelenými věcmi. Ať si každý ozelení podle chuti. Každý, kdo zelené nechce, je vítán, protože tím pádem víc zbyde na vás.

1 comment:

  1. Hm, zajímavé věci to tam píšete, vážená Mlsná Opice! Avokádo se tam vyjímá obzvlášť skvěle. Určitě brzy vyzkouším - akorát místo těch podpatků si dám hrst koriandru navíc ;-)

    ReplyDelete