Dnes to mělo být o mrkvovém dortu. Bohužel padl za vlast dřív, než se stihnul nafotit. A to jsem ho prosím pěkně pekla dvakrát. Tahle nemilá eskapáda by ovšem mohla být jeho dobrým doporučením do nějakého z příštích příspěvků. Takže dneska polívka.
Začněme lekcí z předmanželské přípravy. Základní povinností dobré ženy je pravidelná příprava teplé večeře. Všechny mlsné i další opice se mnou jistě bez připomínek souhlasí. Muži mají na teplou večeři právo – stejně jako na vyžehlené komínky čistého prádla, vytřenou podlahu, přebalené dítě a příjemnou a usměvavou ženu, která s vlahým pohledem svému muži večerní pokrm naservíruje! A to v botách na podpatku.
Asi nějak... takhle?
Ideální inspirací pro všedně-nevšední teplou večeři je polévka v asijském stylu. Do vyšších pater kulinářského nebe ji posouvá zelené navrch. My - milovníci vůně zašlého hadříku na nádobí - si dopřejeme hrst koriandru - někteří členové mé domácnosti zarputile tvrdí, že hadr na nádobí a lístky koriandru jsou rodní bratři po vůni. Dalšími možnostmi jsou jarní cibulka s nasekanou mátou. Něhu můžete vyjádřit s pomocí máslového avokáda nakrájeného na tenké plátky a vřelost citu množstvím najemno nasekané chilli papričky. Zdánlivě banální asijská polévka se tak stane přiléhavou metaforou vašeho šťastného vztahu.
Jak na to?Ingredience
1 menší cibule
kousek zázvoru
česnek
kousek masa (kuřecí nebo vepřové)
zelenina co dům dal (paprika, zelené lusky, mrkev...)
bezvaječné nudle (klidně mohou být i rýžové)
sůl, trocha chilli
na posyp: jarní cibulka, máta nebo koriandr, avokádo
1. Udělejte zíklad z osmažené cibule, česneku a zázvoru.
2. Přihoďte nadrobno nakrájené maso, orestujte. Po chvíli vsypte nakrájenou zeleninu. Minutku smažte.
3. Zalejte půl litrem vody a nechte 5 minut provařit.
4. Zvlášť si uvařte těstoviny. Nandejte každému porci nudlí a zalijte ji polévkou.
5. Vedle polévky podávejte talířek s nasekanými zelenými věcmi. Ať si každý ozelení podle chuti. Každý, kdo zelené nechce, je vítán, protože tím pádem víc zbyde na vás.
Hm, zajímavé věci to tam píšete, vážená Mlsná Opice! Avokádo se tam vyjímá obzvlášť skvěle. Určitě brzy vyzkouším - akorát místo těch podpatků si dám hrst koriandru navíc ;-)
ReplyDelete