Monday, March 10, 2014

Pletýnka ásana

Po inspirativním příspěvku o karí je tu další kulinářský exkurz do Indie. Tentokrát bude mít - jak napovídá již název - co do činění s indickou jogínskou tradicí. Níže uvedený recept z ní čerpá jak svým obsahem, tak i formou. Základem je celkem běžné těsto na vánočku nebo velikonoční bochánek, ale namísto tradičního fenyklu a badyánu nebo méně tradičního muškátového oříšku obsahuje směs koření na způsob yogi čaje. A namísto tradičního třípatrového modelu, sestaveného z copánků ze čtyř, tří a dvou pruhů těsta, je tato "yogi pletýnka" upletená z osmi pruhů najednou, což trochu evokuje jogína, který formuje své končetiny do roztodivných pozic. I když osm končetin takový jogín vlastně nemá, ať se snaží, jak chce. Ale různá hinduistická víceruká a vícenohá božstva disponují anatomickým vybavením potřebným k pozici "pletýnka ásana". Závěrem je třeba ještě zmínit, že uvedený způsob zaplétání byl převzat z návodu Paula Hollywooda, pekařského guru všech mlsných opic. A tady je recept:

Yogi pletýnka:
500g hladké mouky
42g droždí
100g cukru
200ml vlažného mléka
125g rozpuštěného másla
2 žloutky
1/2 lžičky soli
zhruba 2 lžičky od každého koření: skořice, hřebíček, zázvor, kardamom, černý pepř (posledních dvou trochu méně)

1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a mléka. Umícháme kvásek a necháme chvilku kynout.
2. Smícháme prosátou mouku s cukrem, solí a kořením, přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně přiléváme mléko s máslem, až máme hladké těsto. To pak ještě alespoň 10 minut hněteme. Když jsme s ním spokojeni, dáme zpátky do mísy, přetáhneme fólií a necháme kynout.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na osm stejných částí a vyválíme z nich stejně dlouhé válečky. Ty pak zaplétáme následovně:

       1. 8 pod 7 a přes 1
       2. 8 přes 5
       3. 2 pod 3 a přes 8
       4. 1 přes 4
       5. 7 pod 6 a přes 1
       6. opakujeme kroky 2-5
       pozn.: Číslování je podle aktuálního pořadí na začátku každého kroku, s novým krokem
       se tedy všechny pruhy přečíslují. Doporučuji nejdříve párkrát vyzkoušet třeba na kusu
       provázku, abychom pochopili princip.  

YogiYogi
4. Neupravené konce odkrojíme (a můžeme nechat naši kreativitu, ať se na nich vyřádí), upravené konce zahneme dospod. Zapletenou "vánočku" přeneseme na plech a necháme ještě vykynout. Pak pomašlujeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Zhruba po 8 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme. 
5. Podáváme se silným černým čajem s mlékem nebo bez, ale za vyzkoušení rozhodně stojí i varianta yogi2, tedy s yogi čajem s pořádnou dávkou mléka a medu. 



2 comments:

  1. Kdo kdy viěl krásnější pletýnku, ať zvedne ruku. Hm? Nikdo nic!
    Je skvělá a s tim yogi musí bejt strašně dobrá. Množství koření mi přijde opravdu odvážné. Opravdu tam dohromady patří 10 kávových lžiček koření??Já vím, že tvoje jídla mají grády, David dodnes vzpomíná na tvou horkou čokoládu s chilli (dalo by se říct, že je to jeho nejsilnější zážitek z Vánoc 2010).

    ReplyDelete
  2. Nó, možná těch 10 lžiček nemusí být co nejvrchovatějších a kardamomu a pepře je tam necelá lžička, ale jinak je takové množství opravdu třeba. Koneckonců nechceme nějaké mdlé aróma vzdáleně připomínající yogi čaj, ale chuť a vůni, kterou jako yogi čaj okamžitě identifikujeme ;-) Obzvlášť k tomu černému čaji je to potřeba. Ani David se nemusí obávat - s aztéckou čokoládou se to vůbec nedá srovnávat! Teda pokud tam pro něj speciálně nepřidáš pořádnou lžíci chilli...

    ReplyDelete